GEMİ LOKASYONLARI ( BAY - ROW - TIER )

Günümüzde konteyner taşımacılığının olağanüstü bir gelişme göstermesi ve gelecekte de bu gelişmenin devam edeceği göz önüne alındığında konteyner gemilerinin zaten büyük olan yapılarının gelecekte de bu oranda büyüyeceği be gelişeceği aşikardır. Peki binlerce konteyner alabilen bu devasa gemilerde aradığımız konteyneri ya da konteynerleri nasıl buluyoruz ? işte bu sorunun cevabı gemi üzerindeki adresleme tekniğidir. Bu teknik sayesinde gemi üzerindeki herhangi bir konteynerin tam olarak adresini tespit ve kayıt etme olanağına sahibiz. Bu günümüzde ve gelecekte aşırı derecede önemli bir tekniktir çünkü bu binlerce konteyner taşıyabilen gemilerde ve/veya 20-30 tane bile olsa konteyner taşıyabilen gemilerde bile çok önemli optimizasyon yani kar elde edilmesine imkan sağlamaktadır. peki bu nasıl bir sistemdir ?

BAY

Resimlerde görüldüğü gibi geminin kaptan köşkünden geminin burun tarafına doğru bakıldığında soldan sağa her bir konteyner bloğu ( dilimi ya da istifi de denebilir) BAY olarak adlandırılır.
Gemideki her bir 20'lik konteyner bloğu tek sayıda numara alır her bir 40 lık konteyner de çift sayıda adres alır.Gemi üzerindeki BAY adreslemesinde gemi yapısı dikkate alındığından BAY sıralaması aritmetik olarak artmaz bunun yerine her bir 40'lık konteyner bloğu için bir üst ve bir alt tek sayıdaki numara 20 lik BAY numarası olarak işaertlenir . Örneğin 54 numaralı "BAY"'a 20'lik konteyner alınırsa 53 ve 55 numara olarak bu bloklar adreslenir.

ROW

Geminin enine her bir bayın içerdiği konteynerler ROW (sıra) olarak adlandırılır.
Resimde de görüldüğü gibi Kaptan köşkünden buruna doğru baktığımızı farz edersek gemi deki konteyner istifi eğer toplamda tek sayıdaysa (örneğin: 11 - 9 - 13 - 7 sıra ise ) sayıya 1 eklenerek yarısı alınır ve bu sıraya "00" ROW adresi verilir. Yani 11 + 1 = 12 ve 12 / 2 = 6 bu durumda 6. sıradaki "00" olarak adreslenir ve sağa doğru her bir ROW aritmetik olarak bir sonraki tek sayıyı , sola doğru ise bir sonraki çift sayıyı adres olarak alır. Eğer bu sayı çift ise (örneğin : 10 - 16 - 8 ) bu rakamın yarısı alınır ve aynı öncekindeki gibi sağa doğru her bir ROW aritmetik olarak bir sonraki tek sayıyı , sola doğru ise bir sonraki çift sayıyı adres olarak alır.

TIER

Konteyner gemileri günümüzde oldukça büyüktür demiştik. Bu devasa gemilerin görünmeyen kısımlarında yani ambarlarında da konteyner taşınmaktadır. Peki bu ambar içerisindeki konteynerler nasıl adreslanir ? İşte bu sorunun cevabı da TIER ( KAT ) adreslerinin oluşturulmasına konu olur. Gemilerin ambar içlerindeki konteynerler aşağıdan yukarıya doğru ikişer ikişer artarak adreslenirler. Örneğin tabandaki ilk konteyner 02 bir üzerindeki 04 olarak adreslenir ve böyle devam eder. Peki bir konteynerin ambarın üzerinde mi yoksa altında mı olduğunu nasıl anlarız ? tabandan yukarıya doğru adreslemelerde ambar üzerindeki kısım 80 ve sonrası numaradan başlar. Bu durumda ambarın altına maksimum 78. numarada olan 78 / 2 = 39 kat konteyner alınabilir.
Kat hesabında bir diğer önemli hususta gemi yapısıdır. Gemilerde bütün zemin düz bir hizada yer almamaktadır. Tabanda yer alan yükselmelerde, yükseltinin boyutuna göre bir sonraki kat numarası baz alınır. Örneğin tabanda 1-2 metrelik bir yükselti varsa bir üzerine konulacak olan konteyner 02 yerine 04 ten başlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Öne Çıkan Yayın

Terminal Operasyon Sistemi Nedir

Günümüzde küresel ticaretin belkemiği haline gelen konteyner taşımacılığı, deniz limanlarının verimli bir şekilde yönetilmesini gerektiren ...